Viden, udvikling og samvær
2730 HerlevVælg område
Vis underviser

Underviser

Annemarie Jørgensen
Venteliste

Senioruniversitetet

Ved spørgsmål ring til 44 91 91 11

Alle er velkomne - så har du lyst til at opleve, snakke og diskutere, tage på studieture, møde fremmede, spændende mennesker m.v. så er dette noget for dig.

NB!! Tilmeldinger til Seniorskolerne møderækker kan kun ske til hele rækken - ikke kun til enkelte arrangementer.

Hvor intet andet er anført, foregår arrangementerne i mødesalen Herlev Gl. skole, Herlev Bygade 92 B.

På nær ekskursionerne er stedet hver gang Mødesalen, Herlev Bygade 92 B, 2730 Herlev

118/9: Borneos sidste jæger-samlere
Ved lektor, mag. art. & Ph.d. Mikael Rothstein
Gennem ti år har religionshistorikeren Mikael Rothstein studeret Borneos sidste jæger-samlere, penan. Han fortæller han om sit arbejde, om livet i regnskoven, og om de problemer penanerne står overfor i dag. Skoven bliver fældet, den malaysiske regering vil "modernisere", og kristne missionærer vil vinde skovfolket for en ny gud. Vi skal høre om en kulturform, som har 200.000 år på bagen, og som sådan er den mest succesfulde i menneskehedens historie. Og så skal vi høre om penanernes sprog og religion. Rejsen til Borneo er ledsaget af mange fotografier. I august 2016 udgav Mikael Rothstein bogen Regnskovens religion - forestillinger og ritualer blandt Borneos sidste jæger-samlere.

25/9: Oluffa - Fra Tórshavn til Brandts Klædefabrik
Ved forfatter, translatør Charlotte Langkilde
Oluffa (1851-1945) blev født som datter af amtmand Dahlerup i Thorshavn og voksede op på de dengang nærmest middelalderlige øer. I 1884 giftede hun sig med Søren Christian Brandt, ejer af Brandts Klædefabrik i Odense. Ved hans død blev hun som 54-årig næsten-eneejer af klædefabrikken, som var en af Danmarks største virksomheder, og som hun førte videre med sikker hånd. Igennem sin 40-årige enkestand var Oluffa Odenses respekterede førstedame, der brugte sine økonomiske muligheder til at støtte Odenses fattige, børneasyler og børnehospital. Brandts Klædefabrik er i dag Odenses kulturhus.

2/10: Epidemier og pandemier
Ved overlæge, professor Thea Kølsen Fischer, Statens Serum Institut og Syddansk Universitet
Foredragsholderen giver et overblik over de største virustrusler i vor tid. Thea Kølsen Fischer er en af få danskere, der kan betegne sig som 'sygdomsdetektiv'. Med udgangspunkt i hendes egne oplevelser hører vi om, hvordan man håndterer en virusepidemi. Verdenshistoriens største ebola-udbrud i Vestafrika har i den seneste tid fyldt ganske meget i medierne, men der findes faktisk flere andre virusser, som kan udgøre en endnu større trussel end ebola.

9/10: Ruslands etniske mangfoldighed
Ved forfatter cand.mag. Jens Jørgen Nielsen
Rusland er verdens største land på over 17 millioner kvadratkilometer. Hvad mange ikke ved er, at der eksisterer 35 officielle sprog og over hundreder lokale sprog. Alle de store religioner er repræsenterede, så der er en mangfoldighed af sprog, nationaliteter, kulturer og historiske identiteter. Jens Jørgen Nielsen vil fortælle om sit møde med nogle af dem, bl.a. jøder, tatarer, kosakker, gammeltroende, burjatter, sjamaner.

23/10: Besøg på Bakkehusmuseet
I Bakkehuset boede Kamma og Knud Lyne Rahbek i første halvdel af 1800-tallet. Deres hjem blev mødestedet for store kunstnere, kulturpersonligheder og videnskabsfolk, der prægede den danske guldalder. Under vores rundvisning får vi fortalt om dette berømte salonliv, og samtidig hører vi om Kamma og Knud Lyne Rahbeks daglige liv i huset. Efter rundvisningen spiser vi frokost på museet (eksklusiv drikkevarer).
Mødetid- og sted: Bakkehusmuseet, Rahbeks Allé 23, 1801 Frederiksberg C, kl. 10.20.

30/10: Solsystemets dværgplaneter
Ved Michael Linden-Vørnle, astrofysiker og chefkonsulent
I løbet af 2015 fik to af Solsystemets dværgplaneter - Pluto og Ceres - besøg fra Jorden i form af rumsonder. Således blev rumsonden Dawn bragt i kredsløb om Ceres, der er det største medlem af asteroidebæltet, mens sonden New Horizons fløj tæt forbi Pluto i de ydre dele af Solsystemet. Med billeder og målinger fra rumsonderne Dawn og New Horizons håber forskerne at lære mere om dværgplaneterne og deres egenskaber. Denne viden kan give os større indsigt i Solsystemets dannelse og udvikling. Michael fortæller om Ceres og Pluto og om resultaterne fra rumsonderne Dawn og New Horizons.

6/11: Bertel Thorvaldsens liv og kunst
Ved mag.art. Mie Thorning Christensen
Bertel Thorvaldsen (1770-1844) er en af Danmarks allerstørste kunstnere igennem tiderne. Thorvaldsen levede størstedelen af sit liv i Rom, hvor han nød stor international anerkendelse og blev en af de førende kunstnere inden for Nyklassicismen. Foredraget tager udgangspunkt i billedmateriale af Thorvaldsens værker. Ud fra det vil foredragsholderen fortælle bl.a. om Nyklassicismen, om hvordan Thorvaldsen arbejdede som kunstner og ikke mindst om Thorvaldsens hjemkomst til København efter et langt og succesfuld liv som kunstner i Rom.

13/11: Spørgsmålet er, hvad spørgsmålet gør?
Ved Pia Lauritzen, forfatter og ph.d. i filosofi
Alle går vi rundt med en indre Spørge-Jørgen. Men hvorfor er spørgsmål så vigtige for os og hvorfor stiller vi dem overhovedet? Fortæller de spørgsmål, vi stiller - og ikke stiller - noget nyt om vores måde at være mennesker på? Og hvad sker der, når vi undersøger spørgsmål for spørgsmålets egen skyld? Foredraget vil kigge på spørgsmålet og dets betydning i forskellige sammenhænge og prøve at gøre os klogere på nogle af disse mange spørgsmål.

20/11: Sigvaldi og hans kreds
Ved cand.mag Christine Bruun Hybschmann
I dette foredrag skal vi høre historien om en af Københavns mest farverige originaler, nemlig barnevognsforlæggeren Otto Sigvaldi. I årene omkring 1968-71 gik han Strøget tyndt iført hustruen Kirsten Delholms fantastiske gevandter. Sigvaldi blev et vartegn for såvel Strøget som ungdomsoprøret. Men hvem var han og hvad drev ham? Dette vil foredraget give sit bud på. Eksklusivt for AOF Herlev vil der være visning af en helt ny portrætfilm om Sigvald, produceret for Københavns Museum. Filmen er tilrettelagt og produceret af foredragsholderen Christine Bruun Hybschmann.

27/11: BORGEN FØR OG NU
Ved historiker og journalist Claus Hagen Petersen
Claus Hagen Petersen giver sit bud på, hvordan det politiske liv har forandret sig her til lands igennem de sidste 30 år. Fra dengang, hvor han havde sin daglige gang på Borgen til nu, hvor den politiske kommunikation primært forgår på Twitter og Face Book, og hvor meningsmålinger og profetier fra hærskarer af politiske kommentatorer sætter helt nye rammer for den politiske meningsdannelse. Foredraget bliver krydret med anekdoter fra Borgen, og fra de mange politiske interview han har lavet på TV 2, Deadline/DR 2 og P1/DR.

4/12: 30 år på Det Kongelige Teater
Ved Adam Faber, pianist og dirigent
Kom bag om kulisserne på Det Kongelige Teaters opera, hør om prøverne til de meget forskellige opsætninger, hør om teaterteknikken og sangerne, om succes og fiasko. Vi kommer rundt om dagligdagen på teatret, der munder ud i aftenens forestillinger, og Adam Faber knytter forbindelser til sin opvækst i et borgerligt hjem på Kgs. Nytorv, en opvækst der også var præget af oldefaderen, Skagensmaleren Viggo Johansen. Under foredraget spiller Adam Faber små, men meget beskrivende klaverstykker fra og uden for operaens verden.

8/1:
Cavalleria Rusticana - operaintroduktion med musikeksempler
Ved cand.mag. Bjørn Steding-Jessen
Mascagnis opera blev i 1890 en øjeblikkelig verdenssucces og fremstiller meget direkte og i mere end én forstand et knivskarpt opgør på Sicilien. Der er vin, bondeære og landlig idyl, men i endnu højere grad jalousi, hævn og død drevet af den søde, men forbudte kærlighed. Som en stor sjældenhed bliver der også lejlighed til at høre komponisten selv introducere sit værk.

15/1: Gravhøjenes mennesker
Ved direktør, dr.phil. Klaus Ebbesen
Foredraget er rigt illustreret og handler om de mennesker, som ligger begravet i vore oldtidshøje. - En levende fortælling om Egtvedpigen, Muldbjergmanden og de andre bronzealderfolks liv og hverdag.
Egtvedpigen blev begravet på en regnvejrsdag i juli 1370 f. Kr. Det viser årringene i hendes egekiste. Og hun vidste godt, at hun ville blive bevaret til evig tid! Hendes jævnaldrende Skrydstruppigen gik med de nye øreringe, ganske som de græske og ægyptiske dronninger. Andre bronzealderpiger gik med blå glasperler, lavet i Mellemøsten - 3000 km væk. Bronzealderen er en fascinerende, international tid. Takket være de arkæologiske fund kommer vi helt tæt på menneskene.

22/1: Folkeskolen, Danmarks grundstof
Ved Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening
Anders Bondo Christensen fortæller om folkeskolens udvikling og dens stilling i dag og muligheder i fremtiden. Han kommer også ind på, hvilke muligheder formanden for Danmarks Lærerforening har i det politiske spil for at påvirke udviklingen.

29/1: Besøg i Christian 4. s Bryghus
Vi får en rundvisning i Christian 4.s Bryghus, som også kaldes Kongens Bryghus. Denne historiske bygning på Slotsholmen i København indgik oprindelig i Københavns Forsvarsanlæg, inden den blev indrettet som bryggeri. I dag huser den også 384 skulpturer, indsamlet fra kongelige haver, pladser og slotte. Efterfølgende spiser vi frokost i Kanalcafeen, Frederiksholms Kanal 18, 1220 Kbh. K. Eksklusiv drikkevarer.
Mødetid- og sted: Indgangen til Bryghuset, Frederiksholms Kanal 29, 1220 Kbh. K., kl. 10.20.

5/2: I Mahatma Gandhi og Anne Marie Petersens fodspor
Ved Tine Elisabeth Larsen, Cand. Theol, forfatter og formand for Dansk - Indisk Børnehjælp
En augustdag i 1920 holdt Gandhi et stort folkemøde i tempelbyen Vellore i Sydindien. På forreste række stod en dansk kvinde, den grundtvigske missionær Anne Marie Petersen. Hun blev en nær ven af Gandhi, deltog aktivt i indernes kamp for selvstændighed og grundlagde en pigekostskole, hvor piger fik både et hjem, skolegang og uddannelse. I ord og billeder skildres hendes interessante liv i Indien og hvordan hendes møde med det enorme land og dets mennesker fik store konsekvenser for hendes missionærgerning. Vi hører om Gandhis liv og kamp for frihed, og hvorfor frihedsbevægelsen appellerede til Anne Marie Petersen.

19/2: Karen Blixen og Afrika
Ved mag.art. Frantz Leander Hansen
Karen Blixen sparede ikke på krudtet i sin beskrivelse af forholdet mellem Afrika og Vesteuropa. Hun brugte også sine fortællinger om vesteuropæernes optræden i Afrika som et billede på europæisk forvaltning af egne oprindelige ("afrikanske") værdier. Men hendes skildringer af Afrika var ikke mindst en bestræbelse på at beskrive "afrikansk kultur", inden denne kultur forsvandt - som hun stærkt frygtede. Foredraget omtaler desuden Karen Blixens malerier af indfødte og hendes bestræbelser i øvrigt som kunstmaler. Der fokuseres især på Den afrikanske Farm (1937), men også Karen Blixens to øvrige bøger om Afrika tages op: Breve fra Afrika 1914-31 og Skygger paa Græsset (1960).

26/2: Lyndon B. Johnson: Foregangsmand eller fiasko?
Ved USA-ekspert og TV-kommentator Mads Fuglede
Lyndon B. Johnson var en af de mest kontroversielle præsidenter, som USA har haft. Han forsøgte at gøre USA til et mere retfærdigt samfund, men trak også USA længere og dybere ind i krigen i Vietnam. LBJ havde en meget usædvanlig psyke og har været genstand for dyb fascination siden han regerede. Var han en af USAs største, men også misforståede præsidenter, eller var han en fiasko? I hans regeringstid gik USA både i krig mod fattigdom, Nordvietnam og Vietcong samt raceadskillelse i Syden og en ungdom, der gjorde oprør.

5/3: Kunsten at slutte en krig
Ved Andreas Christensen, sognepræst på Nørrebro og Stabsfeltpræst ved Forsvarsakademiet
I 2018 er det 100 året for 1. verdenskrigs afslutning. Eftertiden har dømt 1. verdenskrig som en meningsløs stillingskrig. Men hvad flyttede den og hvad mente de, der kæmpede den? Hør et medrivende foredrag om kejsere, bønder, gas og ørne, ubåde samt engelsk og tysk jihad - og bliv kogere på den verden, vi lever i.

12/3: HERREGÅRDEN I DANMARKSHISTORIEN
Ved museumskonsulent, seniorforsker Niels Peter Stilling
En lystvandring mellem Danmarks skønneste bygningsværker fra middelalderen, renæssancen, barokken, klassicismen og historicismen. Foredragsholderen udgiver i årene 2014-18 et fembinds værk om herregårdene i Danmark fra Skåne-landene i øst til Jylland og Slesvig-Holsten i sydvest. Vi vil i foredraget blive præsenteret for et udvalg af smukke bygninger fra overalt i kongeriget, ligesom stilarternes historie og herregårdenes rolle i Danmarkshistorien gennemgås. Foredraget ledsages af forfatterens egne fotos.

Fredag d. 16/3-2018, kl. 9.15-11.45
Fælles afslutning i Medborgerhuset, Herlevgårdsvej 18, 2730 Herlev, med let brunch.

Entertaineren Kim Sjøgren: En af Danmarks bedste violinister gennem tiderne, Kim Sjøgren, giver et soloshow, hvor han folder sig ud med anekdoter og stor humor omkring sit eminente spil på violinen. Han kalder det "Stand up i bedste Victor Borge-stil". Undervejs hører vi ham spille i forskellige genrer: populære hits, folkemusik, jazz og evergreens.

Mere om dette kursus

Priser og tilmelding


Kursusinformation

Start: 18-09-2017, kl. 10:00

Ugedag Mandag
Holdnr725000
Adresse Herlev Gl. Skole
Herlev Bygade 92A
2730 Herlev
LokaleSalen
Holdtimer60
Antal mødegange20
AfdelingAOF Herlev

Kursusdage

18-09-2017 Mandag 10:00  -  11:45
25-09-2017 Mandag 10:00  -  11:45
02-10-2017 Mandag 10:00  -  11:45
09-10-2017 Mandag 10:00  -  11:45
23-10-2017 Mandag 10:00  -  11:45
30-10-2017 Mandag 10:00  -  11:45
06-11-2017 Mandag 10:00  -  11:45
13-11-2017 Mandag 10:00  -  11:45
20-11-2017 Mandag 10:00  -  11:45
27-11-2017 Mandag 10:00  -  11:45
04-12-2017 Mandag 10:00  -  11:45
08-01-2018 Mandag 10:00  -  11:45
15-01-2018 Mandag 10:00  -  11:45
22-01-2018 Mandag 10:00  -  11:45
29-01-2018 Mandag 10:00  -  11:45
05-02-2018 Mandag 10:00  -  11:45
19-02-2018 Mandag 10:00  -  11:45
26-02-2018 Mandag 10:00  -  11:45
05-03-2018 Mandag 10:00  -  11:45
12-03-2018 Mandag 10:00  -  11:45

Faktaoplysning

Betalingsbetingelser


Tilføj til min kalender

Her har du mulighed for at føje dette arrangement til din kalender, f.eks. for at reservere datoen, også selv om du ikke har tilmeldt dig: Tryk på "tilføj til min kalender" Tryk på "åben knap" Lykkes det ikke, så tryk "gem" i stedet for "åbn" og importer fra din kalender.

Alternative kurser

Kursusnavn Ugedag Startdato Underviser

Senioruniversitetet

Venteliste
Pris i DKK 2.265,00
Tirsdag 19-09-2017, kl. 10:00-11:45 AOF Herlev Frantz Leander Hansen

Senioruniversitetet

Venteliste
Pris i DKK 2.265,00
Onsdag 20-09-2017, kl. 10:00-11:45 AOF Herlev Annemarie Jørgensen

Senioruniversitetet

Venteliste
Pris i DKK 2.265,00
Torsdag 21-09-2017, kl. 10:00-11:45 AOF Herlev Gitte Hansen